În perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la etajul Muzeului „Vasile Pogor”, va fi organizată, într-un mod mai puțin obișnuit, expoziția memorială „Ulița Teodorenilor”, dedicată celor doi frați, Ionel și Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel). Vitrinele, așezate sinuos precum ulița oricărei copilării, îi vor prezenta pe cei doi frați în cât mai multe momente, în viața personală, literară, între prieteni și pagini de carte, manuscris, epistolă, în fotografii știute și neștiute.
Vizitatorii vor avea de ales între imaginea atât de cunoscută a celor doi scriitori, creată prin lectura operelor literare și biografice, și ipostazele peste care s-a trecut mai mult sau mai puțin cu vederea. Un manuscris – fragment din romanul „La Medeleni”, în creion – este alăturat unei fotografii: Oswald, Sofia și Laurențiu, familia lui Ionel Teodoreanu. Fotografia redacției revistei „Viața Românească” însoțește volumul „Masa Umbrelor”. La o cotitură a „uliței” imaginate de curator sunt volumele „Ce-a văzut Ilie Pânișoară” și „Zdrulă și Puhă” cu autograful lui Ionel Teodoreanu pentru George Lesnea. Două caiete, încă bine legate, cu un scris mic, elegant, foarte citeț se deschid publicului să arate în manuscris romanul „Bal mascat”. Corespondență, pe hârtie precum aripile de fluture: pagini multe către Cezar Petrescu, cu cerneală neagră și plicuri scrise citeț. Alte scrisori, dedicate Elvirei Ghinea. Pe linia corespondenței, o fotografie gen carte poștală, realizată în 1940 alb-negru, îl arată pe Păstorel în ținută militară.
Este etalat pe „uliță” un caiet cu arc plin cu versuri, 31 de file mai puțin știute, scrise elegant cu cerneală albastră, semnate Ionel Teodoreanu. Alături, o filă gălbuie: manuscrisul poeziei „Toamna” de Al. O. Teodoreanu.
Din mape care păstrează zestre memorială a MNLR Iași, au fost scoase fotografii de personalități ale vremii, prieteni cu cei doi frați. E partea care a sugerat partea boemă, socială a poveștii Teodorenilor.