În cadrul Festivalului „Teodorenii”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” organizează, în data de 26 noiembrie 2015, în Sala de lectură a bibliotecii, începând cu ora 9.00, o sesiune de discuții libere și work-shop-uri având ca temă Biblioteca și publicul tânăr. Spații și servicii de petrecere a timpului liber.
Sunt invitați specialiști în biblioteconomie și management, precum și bibliotecari de la bibliotecile din Iași.
Direcțiile de discuție propuse sunt:
- viziunea invitaților despre bibliotecă ca spațiu de petrecere a timpului liber;
- exemple de succes din bibliotecile din străinătate; cum le putem adapta pentru țara noastră, ținând cont de resursele limitate avute la dispoziție;
- exemple de succes din bibliotecile din România, inclusiv din bibliotecile mici (comunale sau filiale);
- idei și planuri ale invitaților pentru dezvoltarea serviciilor lor;
- proiecte de suflet (pet projects);
- reacția comunității față de noile servicii sau spații (cuantificată în date statistice sau epice);
- modalități de amenajare a spațiului și display-ului de bibliotecă;
- modalități (inedite) de promovare a noilor servicii sau a bibliotecii;
- obstacole (legislative, materiale, de mentalitate), eșecuri folositoare și caracteristici regionale;
- viziunea personală a invitaților asupra felului în care ar trebui să arate biblioteca publică;
- (re)surse de inspirație pentru bibliotecari.
De la ora 9:00 – Pedalez pentru bibliotecă, atelier de lucru susținut de Raluca Istrate, bibliotecar Biblioteca Județeană Satu-Mare, despre cum se organizează un proiect de mobilizare a comunității pentru promovarea lecturii și a cauzei bibliotecii.
Începând cu ora 10:00 – Biblioteca și publicul tânăr (Spații și servicii de petrecere a timpului liber), dialog la care participă Claudia Șerbănuță, directorul Bibliotecii Naționale a României, Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Vera Osoianu, director-adjunct de specialitate Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Dragoș-Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila și președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor și Bibliotecarilor Publici din România (ANBPR), Anca Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane București, Florica Pop, directorul Bibliotecii Județene I. S. Bădescu Sălaj.
În continuare, va avea loc atelierul de lucru Bibliotecile-concept, susținut de Anca Vasilescu, bibliotecar Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, despre un nou tip de bibliotecă înființat în mai multe localități rurale din județul Sibiu: Biblioteca-din-șură, Biblioteca-borcanul-cu-miere etc.
Urmează Bibliotecarul și relațiile cu publicul – dialog cu un psiholog despre relațiile cu publicul din perspectiva utilizatorului, despre cum trebuie relaționat cu personalitățile dificile și cu grupurile dezavantajate (persoane fără adăpost, alcoolici, persoane cu tulburări psihice).
Lucrările se vor încheia cu proiectul arhitectonic de re-design al holului și al sălii de lectură Soluții de reamenajare a spațiului Bibliotecii Județene Iași, susținut de ing. Andrei Bobu și o echipă de arhitecți.