„Cămara lui Păstorel” – concurs de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești

Written by Published in Știri și evenimente

afis-camara

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași lansează concursul de prezentare a conservelor tradiționale moldovenești „Cămara lui Păstorel” – eveniment inclus în cadrul Festivalului „Teodorenii”. Degustarea și jurizarea vor avea vineri, 27 noiembrie 2015, ora 19.00, în Sala de conferințe de la Restaurant Eden.

Dacă prin cămara bunicii stau bine ascunse zacuștile, dulcețurile, gemurile, magiunurile sau murăturile, iar rețeta este atractivă și mai puțin cunoscută, aveți ocazia să le promovați și să câștigați premii incitante.

Concursul se adresează cititorilor Bibliotecii Județene, de toate vârstele și are ca scop încurajarea și totodată promovarea tradițiilor culinare moldovenești, biblioteca având obligația de a contribui la consolidarea și valorificarea sentimentului de identitate locală și culturală în comunitate.

Persoanele interesate își pot manifesta dorința de a participa prin completarea unui formular disponibil atât la sediul central al Bibliotecii (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8, Galeriile comerciale, mezanin) cât și la cele cinci filiale de cartier.

Câştigătorii vor fi desemnați de un juriu condus de Marius Cristian, zis și „Costăchel” (http://www.costachel.ro/). Vor fi punctate: 1) Instituirea unei denumiri care poate fi brand; 2) Calitatea gastronomică a produsului (pe gustate); 3) Aspectul vizual al produsului; 4) Diferențele specifice (ingrediente). Premiile constau în ustensile de bucătărie.

Nota bene: Produsele care nu se încadrează în linia bucătăriei moldovenești nu vor fi acceptate în concurs (a se vedea rețetarul păstorelian din volumele Gastronomice, De re culinaria).

Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail: programe@bjiasi.ro.

Festivalul „Teodorenii” este o manifestare complexă ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile (25, 26 şi 27 noiembrie 2015) organizată de Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iași în parteneriat cu instituţii reprezentative din domeniul cultural şi educaţional. Scopul festivalului este celebrarea contribuției deosebite a celor doi frați Teodoreanu, Ionel și Păstorel, la viața culturală ieșeană, concomitent cu punerea în valoare a genurilor literare în care au excelat cei doi și a modului „moldovenesc” de viață descris în opera lor. Pe parcursul celor trei zile vor avea loc dezbateri, spectacole de teatru, concursuri de creație plastică și literară pentru elevi, întâlniri ale scriitorilor invitați cu liceeni, expoziții tematice, prima ediție a Convenției Editorilor, Creatorilor și Traducătorilor de Ficțiune de Gen, ateliere profesionale în domeniul biblioteconomiei și un maraton epigramistic. Aceste manifestări vor aduce în faţa publicului universitari, scriitori, bibliotecari, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali. Toate acţiunile din festival vizează publicul tânăr şi foarte tânăr, în primul rând, alături de care sunt aşteptaţi toţi iubitorii de artă.

admin