Ieri, 26 noiembrie 2015, de la ora 17.30, în Galeriile Pod Pogor de la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași s-a desfășurat prima ediție a Convenției editorilor, creatorilor și traducătorilor de ficțiune de gen, organizată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în cadrul Festivalului „Teodorenii”.
Evenimentul a fost gândit de către organizatori ca o manifestare întru totul aparte. Desfășurat neconvențional, în fața unui public calificat, a reunit nume dintre cele mai prestigioase din rândul scriitorilor, editorilor și traducătorilor din sfera ficțiunii de gen, adică a literaturii fantasy, SF, policier, thriller, din rândul profesorilor, a bibliotecarilor, cât și a celor interesați de fenomenul literaturii de gen:
Sebastian A. Corn (scriitor), Dănuț Ungureanu (scriitor), Lucian Dragoș Bogdan (scriitor), Michael Haulică (scriitor și editor), Horia Ursu (traducător și editor), Lucia Verona (scriitoare și traducătoare), Adina Speteanu (scriitor), Bogdan Hrib (scriitor și editor, directorul Editurii Tritonic), Ovidiu Enculescu (director Grupul editorial RAO), Anca Nicolau (director Editura Nemira), prof. univ. dr. Constantin Dram și lect. univ. dr. Sorin Mocanu de la Facultatea de Litere – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Moderatorul evenimentului a fost Dan Doboș, managerul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași.
Intervențiile au pendulat între modalitatea ludică (copios ilustrată de Bogdan Hrib și Michael Haulică), prezentarea punctuală a unor aspect de ordin profesional și tehnic (Ana Nicolau, Horia Ursu, Adina Speteanu și expunerea cu intenție academică (Sebastian A. Corn, Sorin Mocanu, Dănuț Ungureanu, Constantin Dram). Au fost discutate probleme legate de activitatea editorială, atât la nivel de lucrul cu manuscrisul, cât și la nivel de specificitate a marketingului, aspecte ale muncii de scriitor într-un domeniu uneori ingrat, alteori generos, pledoarii pentru noi tipuri de imaginar, trimiteri către originile literaturii de gen și a relațiilor dintotdeauna care există între literatura clasică și dezvoltările ei ulterioare, mai aproape de modernitatea imediată, așa cum sunt genurile SF, fantasy, policier, thriller.
A rezultat o primă Convenție reușită, fapt care ne obligă ca viitoarele ediții să fie cel puțin la fel de bine organizate, aducând în continuare la Iași personalități importante din literară și a celor care lucrează efectiv cu cartea.